24 Nisan 2011 Pazar

BOYA ÇEŞİTLERİ VE ÖZELLİKLERİ

Boya denilince akla 4 ana boya gelmektedir. Bu boyalari sayacak olursak: Plastik boya, su bazli silikon esasli silinebilir boya, yagli boya, nano teknolojik kendini temzileyen boya.

Bu boyalari teker teker inceleyecek olursak;

1- Plastik Boya- Genellikle plastik boya ikiye ayrilir. Bunlar tavan ve duvar plastik boyalaridir.

Tavan boyasi duvar boyasina kiyasla hava gecirgenligi daha fazla olan boyadir. Tavan icin plastik boya kullanilma amaci icerideki havanin silkulasyonunu saglamaktir.

Plastik boya en yaygin ve en basit uygulanabilen boya cesiti olup silinme ozelligine sahip degildir.

Plastik boya su ile inceltilir, plastik boya uygulanan alani temizlemek icin nemli bezle silmek yeterlidir.

Plastik boya kuruma suresi ise 20-30 derece normal oda sicakliginda yaklasik 2 - 2,5 saattir.

2- Su Bazli Silikon Esasli Silinebilir Boya: Su bazli boya yagli boyaya alternatif olup alerjik ve koku bakimindan hassas kisileri dusunerek uretilmis bir boyadir.

Su bazli boya silikon esasli olup su ile inceltilir. Su bazli boya kuruma suresi ise 20-30 derece normal oda sicakliginda yaklasik 3 - 4 saattir.

Su bazli boya uygulamasi basit olup temizligi nemle bez ile yapilir.

3- Yagli Boya- Yagli boya kendi icinde parlak, mat ve yari mat olarak uc gruba ayrilir.Yagli boya tiner ya da neft ile inceltilir. Yagli boya uygulamasi zahmetli oldugundan dolayi diger boyalara kiyasla uygulanirken daha dikkatli olunmalidir. Zemin her taraf kapanack sekilde branda ile ortulmelidir.

Yagli boyanin kuruma suresi ise 20-30 derece normal oda sicakliginda yaklasik 6 - 7 saattir. Ilk kattan sonra vurulacak ikinci katta bir gun beklenmelidir. Yagli boyanin temizligi tinerli bez ile silinmek suretiyle yapilir.

Kapi Pencere ve demir aksamlar parlak yagli boya ile yapilir. Duvarlar ise istege gore yari mat ya da mat yagli boya ile boyanir. Yagli boya silinebilir ozellikte olup duvarlarin silinmesi icin temizleme suyuna arap sabunu katilir. Arap sabunu katmaktaki amac duvarin cizilmemesi icindir. Bez bu hazirlanan suda yikanip duvarlar silinir ardindan silinen bolge kuru bez ile kurulanir.

4- Nano Teknolojik Kendini Temizleyen Boya- Kendi kendini isikla temizleyen boyadir. Plastik boya gibi oldugu icin uygulama yukarida anlattigim plastik boya ile aynidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder